Tulosta

Auton ilmastointihuolto

Auton ilmastointihuolto

Huoltamaton ilmastointilaite autossa voi aiheuttaa kalliin yllätyksen. Autojen ilmastointilaitteet joutuvat kuumalla säällä koville.

Vaikka ilmastointilaite on itsestäänselvyys uusissa autoissa, sen huoltaminen ei vieläkään kuulu autojen normaaliin huolto-ohjelmaan. Ilmastointilaitteen huolto on autoilijan itsensä vastuulle. Onneksi monet huoltoliikkeet tarjoavat palvelua. Auton ilmastointihuolto kannattaa kuitenkin huollattaa sellaisessa liikkeessä, jolla on mahdollisuus korjata ja huoltaa ilmastointijärjestelmiä. Tällöin varmistutaan, että käytössä on riittävät laitteet ja ammattitaito. Esim. huonosti tehty ilmastointilaitteen huolto, aiheuttaa kompressorivian.  Lisäksi pitää huoltoliikkeellä olla TUKES: in myöntämä pätevyys.

Jotkut ilmastointilaitehuoltoja tekevät suosittelevat ilmastointilaitteen huoltoa kerran vuodessa, mutta yleinen suositus on, että laite olisi hyvä huollattaa 2-3 vuoden välein. Jos ilmastointilaite lakkaa puhaltamasta kylmää ilmaa, auton kojetaulussa oleva AC-kirjaimin tai hiutaleen kuvalla varustettu nappi kannattaa painaa pois päältä, että mahdollisesti vielä ehjänä oleva kompressori ei mene rikki. Tämän jälkeen auto kannattaa kiikuttaa ilmastointihuoltoon.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu siinä kiertävään kylmäaineeseen. Kylmäainetta haihtuu ilmastointilaitteesta noin 5-10 prosenttia vuodessa. Kun kylmäaineen vajausta syntyy noin kolmannes, ilmastointilaitteen toiminta heikkenee eikä laite puhalla enää kunnolla kylmää ilmaa. Tällöin kompressori joutuu tekemään töitä kovasti saadakseen kylmää aikaiseksi. 

Laitteessa ja sen putkistossa kiertävän kylmäaineen tehtävänä on myös voidella ilmastointia. Kun kylmäaine vajenee laitteistosta, ilmastointilaitteen kompressorin voitelu heikkenee ja kompressori voi mennä rikki. Ilmastointilaite kannattaa huollattaa myös kustannussäästömielessä, sillä kompressorin rikkoutuessa edessä voi olla jopa yli tuhannen euron lasku.

Suurimassa osassa tapauksista, joissa ilmastointilaite ei puhalla kunnolla kylmää, vika johtuu liian vähäisestä kylmäaineesta.

Ilmastointilaitteessa käytettävä kylmäaine (R134a) on kasvihuonekaasu ja sen ilmastoa lämmittävä vaikutus on yli tuhat kertainen verrattuna hiilidioksidiin.  Kylmäainetta saavat käsitellä vain henkilöt, jotka ovat pätevöityneet sen käsittelyyn ja päässeet Tukesin rekisteriin.

Mitä kunnollinen auton ilmastointilaitteen huolto sisältää:

 • Kylmäaineen määrän tarkastus
 • Järjestelmän kosteuden poisto ja tiiveyden tarkastus alipaineella.
 • Kylmäaineen R134 tai R1234yf sekä käsittelyssä poistuneen öljyn lisäys.
 • Jäähdyttimen ja lauhduttimen puhtauden tarkastus.
 • Ilmastoinnin käyttöhihnan kunnon tarkastus.
 • Lauhduttimen flektin toiminnan tarkastus
 • Ilmastoinnin toiminnan tarkastus
 • UV- vuodonetsintäaineen lisäyksen.
 • Erillinen koeponnistus (mikäli järjestelmä on tyhjä tai lähes tyhjä )
 • Jos ilmastointijärjestelmä on viallinen tai vuotaa, niin vianhaku/korjauskustannusarvio tuntitöinä

 

Mitä auton ilmastointihuolto maksaa?

 • Alk. 39 €. Mutta yleensä tällöin jäävät työt koneen hoidettavaksi, eli muut tarkastuskohteet jäävät tekemättä. Lisäksi monesti tyhjiöintiaikaa lasketaan. Pääsääntö on, että alle tunnissa ilmastointihuoltoa ei voida tehdä. Katso täältä ilmastointihuolto tarjous

Auton ilmastointi ei toimi. Auton ilmastointijärjestelmän korjaus

 • Kompressorivaurio: järjestelmä täytyy huuhdella ja poistaa vanha öljy ja metallihiukkaset. Voimme tarjota järjestelmän huuhtelua. Mikäli järjestelmään jää metallihiukkasia, voi uusi tai korjattu kompura vaurioitua. On erittäin tärkeää huoltaa ja korjata ilmastointi laadukkailla komponenteilla ja käyttää ammattitaitoista korjaamoa.
 • Ilmastointijärjestelmä vuotaa: Vuotavaa järjestelmää ei saa, eikä kannata täyttää. kylmäaine (R134a) on kasvihuonekaasu ja sillä on ilmastoa lämmittävä vaikutus. Lisäksi jos kylmäaine vuotaa tai kulkeutuu auton sisätiloihin, se on vaarallista hengitettynä ja aiheuttaa päänsärkyä.
 • Sähköinen vika: Auton ilmastointijärjestelmään liittyy paljon sähköisiä komponentteja. Anturit, säätömoottorit, ilmastointipaneeli, ohjainlaitteet jne. Näiden korjaukseen löytyy harvasta korjaamosta ammattitaitoa.

auton_ilmastointikorjaus

Auton ilmastointi haisee. Mikä neuvoksi?

 • Raitisilmasuodattimen eräs tehtävä on estää roskien pääsy höyrystinkennolle. Likaiseen höyrystinkennoon syntyy mikrobikasvustoa, joka tuottaa epämiellyttävää hajua. kaikki ilma matkustamoon tulee suoraan höyrystimeltä ja likainen höyrystin levittää auton sisäilmaan tällöin erilaisia pöpöjä.
 • Raitisilmasuodatin on vaihdettava säännöllisesti ja sitä ei kannata poistaa talven ajaksi.
 • Höyrystimen mikrobien tuhoamiseen käytössämme desinfiointikemikaalit ja otsonointi. http://autoalarm.fi/otsonointi

 

Auton_otsonointi

Varaa aika ammattitaitoiseen ilmastointihuoltoon tai korjaukseen!  puh. 0103207170

Hirsimetsäntie 10, 15200 LAHTI

Kysy_tarjous tästä!